Kaikella on tarkoitus

16.11.2015

Olen lukenut monia kertomuksia ihmisistä, jotka kokivat Jumalan läsnäolon elämässään kaiken aikaa. Nämä kertomukset innostavat lukijaansa ja antavat uutta perspektiiviä nähdä, että Jumala on kaikessa läsnä. Tänään ajattelin lukea kanssanne tositarinan rabbista, joka eli toisella vuosisadalla Jeesuksen syntymän jälkeen. Hän ymmärsi Jumalan aina konkreettisesti. Hän näki, että Jumala oli hänen kanssaan joka hetki, riippumatta siitä, mitä tapahtui. Hän jopa sanoi, että mitä tahansa Jumala antaa tapahtua, se on minun parhaakseni. Tarina kuuluu näin:

Eräänä päivänä rabbi Akiba matkusti. Hänellä oli mukanaan lamppu, joka valaisi hänen tietään, sekä aasi, jolla hän ratsasti, ja kukko, joka herätti hänet aamulla. Hän saapui paikkaan, jossa hän aikoi yöpyä, ja meni hotelliin kysymään huonetta. Valitettavasti hotelli oli täysi. Rabbi parka sanoi: ”Miten tässä näin kävi? No, mutta mitä tahansa Jumala antaa tapahtua, se on minun parhaakseni.”

Niinpä hän päätti mennä metsään nukkumaan. Keskiyöllä tuli kettu, joka tappoi kukon. Rabbi sanoi: ”Miten tämä voi olla näin? No, mutta mitä tahansa Jumala antaa tapahtua, se on minun parhaakseni.” Hän jatkoi nukkumistaan ja noin kello kolmen aikaan tuli voimakas tuulenpuuska, joka kaatoi lampun ja lamppu meni rikki. Kuten tavallista, hän sanoi: ”Mitä tahansa Jumala antaa tapahtua, se on minun parhaakseni.” Hän jatkoi nukkumistaan ja noin kello neljän aikaan tuli leijona ja tappoi hänen aasinsa. Edelleen tämä rabbi sanoi: ”No, mitä tahansa Jumala antaa tapahtua, se on minun parhaakseni.”

Rabbi ei saanut huonetta hotellista, niinpä hän päätti mennä nukkumaan metsään. Kuva: Teppo Mäki

Rabbi jatkoi edelleen nukkumista. Kun päivä alkoi valjeta, hän meni pois metsästä ja kulki sen hotellin ohi, joka oli ollut edellisenä iltana täynnä. Hän näki ihmisiä masentuneina ja kysyi heiltä, mitä oli tapahtunut. He kertoivat, että yöllä oli tullut aseistettuja varkaita. He olivat varastaneet kaiken, ja monet hotellivieraat oli tapettu.

Nyt Akiba alkoi pohtia: ”Jos olisin saanut huoneen täältä, minut olisi surmattu. Jos kukko olisi jäänyt eloon, ehkä rosvot olisivat seuranneet sitäkin. Ja aasiani, ja tietysti he olisivat nähneet myös valon! Hänen tuttu johtopäätöksensä oli taas kerran: Todellakin, mitä tahansa Jumala antaa tapahtua, se on parhaakseni.”

Kohdatessaan ongelmia elämässään hyvin monet ihmiset syyttävät helposti Jumalaa ja kyselevät allapäin, miksi jotain tällaista tapahtui heille. Mutta tämä rabbi opettaa meille: Jumalalla on kaikki valta, hän tietää kaiken parhaiten.

Vaatii päivittäistä harjoittelua, että opimme ymmärtämään Jumalan tällä tavalla. Tänään monet ihmiset näkevät Jumalan olevan todella kaukana heidän jokapäiväisestä elämästään. Meidän täytyy siis harjoitella, jotta oppisimme ymmärtämään, kuinka lähellä meitä Jumala on. Kun tiedämme ja koemme sen, silloin tunnemme, että hän on lähellämme 24 tuntia! Jopa silloin, kun kohtaamme vaikeuksia tai olemme sairaana, me näemme, että Jumala on todella lähellä meitä.

”Jeesus vastasi: ’Jos joku rakastaa minua, hän noudattaa minun sanaani. Minun Isäni rakastaa häntä, ja me tulemme hänen luokseen ja jäämme asumaan hänen luokseen.'” (Joh. 14:23)

Gerson Mgaya

Kirjoittaja toimii Pohjois-Karjalan Ev.lut. Kansanlähetyksen piirijohtajana. Voit liittyä hänen kannatusrenkaaseensa tästä.

Share This