Ja tapahtui joulun aikaan Peshteran seurakunnassa…

14.12.2014

Kirkkosali on puolillaan, mutta väkeä virtaa yhä tasaisesti sisään. Muutaman laulun jälkeen saamme kuulla jouluevankeliumin ”Ja tapahtui niinä päivinä…” Pastori kertoo saarnassaan, kuinka Jumala itse tuli maailmaan ja on siksi kohdattavissa tänäkin päivänä. Hän jatkaa, ettei ihminen voi päästä omilla teoillaan taivaaseen, mutta Jumala teki kaiken tarvittavan pelastaakseen ihmiset. Se on joulun ilosanoma ja sitä Peshteran kirkossakin julistetaan joka sunnuntai ja joka joulu.

Bulgaria 17.10-21.102014 070

Pieni kristitty vähemmistö kaupungin laidalla

Peshtera on pieni kaupunki Rhodope-vuoriston kupeessa Bulgariassa. Asukkaita on virallisen tilaston mukaan noin 20 000, mutta monet heistä ovat muuttaneet työn ja paremman elämän perässä Keski-Eurooppaan. Kaupungin laidalla, lähimpänä vuorenrinteitä on millet-turkkilaisten asuinalue, Ediveren, ja sen keskellä on luterilainen kirkko. Millet-turkkilaiset ovat turkin kieltä puhuva, ilmeisesti ottomaanien ja romaanien jälkeläisistä muodostunut sekakansa. Heidän uskontonsa on islam.  Näiden muslimien keskellä elää pieni kristitty vähemmistö. Heidän kanssaan joulukirkkoon löytää tiensä myös moni naapuruston utelias muslimi. He tulevat ihmettelemään kristittyjen tapaa juhlia. Monia ensikertalaisia puhuttelee laulaminen yhdessä, koska moskeijoissa ei yhteislauluja ole.

Bulgaria 17.10-21.102014 133

Joulujuhla syntyy kiitoksesta

Edellisenä iltana, jouluaattona, oli seurakunnan oma joulujuhla. Ensimmäisen polven kristityillä ei ole vielä muodostunut joulun juhlintakulttuuria kodeissa, joten luonnollinen paikka juhlimiselle on kirkko. Tullaan yhteen, lauletaan paljon, luetaan joulun tekstejä Raamatusta ja mikä parasta, jokainen haluava saa myös puheenvuoron. Tämä on mahdollista siksi, että yhteen tullaan jo iltaseitsemän aikaan, syödään välillä nyyttikestipöydästä ja kotiin lähdetään vasta puolen yön jälkeen, kun on saatu toivottaa toisillemme: ”Hyvää Jeesuksen syntymäjuhlaa”.

joulu-1-121

 

joulu-1-73joulu-1-93

 

Peshteran joulujuhlan hienoimpia yksityiskohtia oli vapaiden puheenvuorojen aloitus. Siihen on hyvin tiivistetty juhlinnan syy: ”Haluan ylistää Herraa Hänen suurista töistään…” Tämän aloituksen jälkeen jokainen halunsa mukaan lukee Raamatusta, kertoo elämästään tai laulaa laulun Herran ylistykseksi.

Joulun tapahtumat nuorten esittämänä

Juuri ennen yhteistä ruokailua koitti nuorten eniten odottama ja jännittämä hetki. Joulunäytelmä, jota oli jo kaksi kuukautta harjoiteltu. Tällä kertaa näytelmän tekstinä oli joulun tapahtumat suoraan Raamatusta. Nuoret olivat opetelleet niitä pitkät pätkät ulkoa. Ainoa nuorten tahtoma poikkeus teksteihin tehtiin näytelmän loppuun, jossa paimenet tulevat katsomaan Jeesus-vauvaa. Yksi heistä kohotti vauvan käsivarsilleen ja sanoi Johannes Kastajan sanat: ”Katsokaa Jumalan karitsa, joka ottaa pois maailman synnit.”

Katso nuorten näytelmä joulukalenterin 17. päivän luukusta tästä:

 

Share This