Israelissa voi nähdä pääsiäisen monet kasvot

14.4.2015

Teksti ja kuvat Heidi Tohmola

Niin Jerusalemissa kuin muuallakin ympäri Israelia juhlitaan pääsiäistä eri tavoin. Kristityt juhlivat pääsiäistään ainakin kahteen eri aikaan ja kahden eri haudan esipihoilla. Juutalaiset viettävät Pesachiaan murtaen kodeissaan happamatonta leipää. Samarialaiset uhraavat pääsiäislampaita Geressimin vuoren huipulla. Uskontojen kirjossa on silti koskettavaa nähdä Jumalan kätkemää symboliikkaa Vapahtajasta.

Jerusalemin rakennukset ovat yhdistelmä Raamatun historiaa ja nykyaikaa. Arkeologia todistaakin vahvasti siitä, että kaikki todella tapahtui. Daavidin torni ja niin sanottu citadel eli linnoitus Jerusalemin Vanhassa kaupungissa. Uusimpien arkeologisten tutkimusten mukaan linnakkeen kohdalla sijaitsi Herodes Suuren palatsi. Jotkut uskovat, että Jeesusta kuulusteltiin juuri siellä ennen ristinkuolemaansa. Vaikka historian kivet `huutavat` Pääsiäisen tapahtumista, vain murto-osa juutalaisista uskoo Jeesukseen messiaana.

Murrettu matzah-leipä
Murrettu matzah-leipä

 

Juutalaisten Pesachina muistellaan kun kansa vapautui Egyptin orjuudesta. Juhlailtana Seder-aterialla , pöydässä on kolme matzah-leipää, joista keskimmäinen murretaan kahtia. Vain vähemmistö, messiaaniset juutalaiset näkevät tässä yhteyden Jeesuksen, Elämän leivän, murtamiseen eli ristikuolemaan.

 

 

 

Samarialaisen verellä sivelty otsa
Samarialaisen verellä sivelty otsa

Samarialaiset sivelevät pääsiäsiyönä lampaan verellä esikoistensa otsat. He pitävät Jeesusta tärkeänä miehenä, ja tuntevat Raamatun vertaukset uhrilampaasta ja Jeesuksen oman vertauskuvan laupiaasta samarialaisesta, mutteivät usko häneen messiaana.

 

 

Lampaat laiduntamassa
Lampaat laiduntamassa

 

Lampailla riittää laidunta pääsiäisen aikaan nyt niinkuin 2000 vuotta sitten. Suurin osa nykypaimenista on muslimeja, ja heille Jeesus on tuttu profeetta, muttei sen enempää. Muslimien keskuudessa on kuitenkin vahvaa herätystä, ja nuo uskoontulleet näkevätkin Jeesuksen myös kansan synnit sovittavana uhrilampaana.

 

 

 

Ristinkantaja
Ristinkantaja

 

Risti saattaa olla edelleen loukkaus uskonnollisille juutalaisille. Siitä huolimatta Jerusalem täyttyy pääsiäsien aikaan monenlaisesta ulkomaisesta ristinkantajasta tai pyhiinvaeltajista. Israelin eräs vähemmistö messiaaniset (Jeesukseen Messiaana uskovat) juutalaiset eivät kuitenkaan koe ristiä symbolina omakseen. Heillä on toisenlainen ”risti kannettavanaan” sillä heitäkin saatetaan vainota tai painostaa.

Pääsiäismessu
Pääsiäismessu

Aitoon pääsiäistunnelmaan pääsee kaukana kaupungin melusta ja uskonnollisesta sykkeestä. Getsemanen puutarhassa on pääsiäsenä rauhallinen messu. Sinne kokoontuu silloin joukko eri maiden kristittyjä, kynttilät kädessään laulamaan pääsiäislauluja. Silloin voi saada tuntua siitä, mitä Jeesus ja opetuslapset kokivat 2000 vuotta sitten. Kun aika pimenee, evankeliumi, ristin sanoma ja ylösnousemus tuovat ainoan valon ja toivon vainojenkin keskellä.

Osallistu Kansanlähetyksen pääsiäiskeräykseen juutalaistyön hyväksi!

Share This