Bulgarialainen jouluaaton leipä

17.12.2015

2 dl vettä
1–1,5 l jauhoja
2 rkl öljyä
2 munaa
2 tl suolaa
2 rkl sokeria
1 hiiva
75 g voita

Voitele irtopohjavuoka kevyesti.

Liota hiiva ja sokeri kädenlämpöiseen veteen. Sekoita toisessa kulhossa jauhot, suola, öljy ja muna, mutta jätä toisen munan keltuainen voitelua varten. Lisää tähän taikinaan hiiva-vesisokeriseos.

Laita jauhoja aluksi noin litra ja lisää sitten tarvittaessa. Vaivaa hyvin taikinaksi.

Tee taikinasta pötkö ja jaa se seitsemään yhtä suureen osaan. Laita yksi palloista irtopohjavuoan keskelle ja leikkaa siihen saksilla ristikkäiset viillot.

Sulata voi.

Tee muista palloista kaulimen avulla pyöreät levyt. Voitele levy esim. pullasudin avulla ja leikkaa sitten veitsellä tai pizzaleikkurilla kahdeksaan osaan. Laita kolme palaa päällekkäin ja käännä ne tötteröksi. Laita tötteröt irtopohjavuokaan leveä reuna ulospäin kuvan mukaisesti, jotta niistä muodostuu keskelle laitetun pallon kanssa ikäänkuin kukka.

Anna leivän nousta lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Voitele munankeltuaisella ja paista 200 asteen lämmössä noin 30 minuuttia.

P.S. Halutessasi voit piilottaa kokonaisen saksanpähkinän leipään, niin kuin mantelin riisipuuroon.

 

Bulgariassa joulua vietetään muun muassa Istanbulin Luterilaiseen Kirkkoon (ILK) kuuluvissa seurakunnissa Peshterassa ja Krushevossa. Molemmat seurakunnat ovat millet-kansan asuinalueilla. Millet-kansa on yksi Bulgarian vähemmistöistä; heistä suurin osa on muslimeja ja heidän äidinkielensä on turkki. Millet-kansaan kuuluvia on Bulgariassa noin 800 000, ja esimerkiksi Peshteran pikkukaupungissa heitä asuu noin 3000–4000.

Molempia seurakuntia johtaa paikallinen pastori, ja myös hänen koko perheensä toimii aktiivisesti seurakunnissa. Seurakunnissa on jumalanpalvelus joka sunnuntai, ja lisäksi on pyhäkouluja, nuorten iltoja, naistenpiirejä, leirejä jne. Monet millet-aikuiset ovat työttömiä tai eivät saa työstänsä kunnon palkkaa. Sen vuoksi köyhyys on näille ihmisille suuri ongelma, ja erityisesti nyt kylminä talvikuukausina elämä heidän asuntoalueillaan on usein rankkaa. Pulaa on esimerkiksi polttopuista, ruuasta ja lääkkeistä.

Peshteran ja Krushevon lähiseuduilla on useita kyliä, joissa ihmiset eivät ole kuulleet vielä omalla äidinkielellään ilosanomaa meille syntyneestä Vapahtajasta, joka on ristinkuolemallaan ja ylösnousemuksellaan maksanut syntimme ja tahtoo antaa iankaikkisen elämän. Rukoilettehan kanssani, että yhä useampi monien syrjimän millet-kansan jäsen saisi kuulla, että Jumalalle he ovat rakkaita ja Jeesus on kuollut myös heidän puolestaan. Voit olla mukana työssä myös ryhtymällä kuukausilahjoittajaksi. Jos haluat kuulla työn kuulumisia, voit myös liittyä lähettäjärenkaaseeni.

Hanna

Lue lisää työstämme Bulgariassa täältä.
Share This