Betelihem haluaa tulla lääkäriksi

15.5.2015

Minun nimeni on Betelihem. Olen 12 vuotta vanha ja asun Sokoru-nimisessä kaupungissa, joka sijaitsee vuoren harjalla. Kaupunki ei ole suuren suuri, mutta se on tärkeän kulkureitin varrella pääkaupunki Addis Abebaan.

Perheeseeni kuuluu äiti, isä sekä neljä sisarusta. Vanhin sisko on jo muuttanut pois kotoa ja yksi siskoni on kuollut.

Asumme pienessä vuokratalossa, koska isä on työtön. Äiti kerää välillä polttopuita metsästä torilla myytäväksi ja toisinaan hän pääsee työhön läheiselle siltatyömaalle.

Pääsin Kansanlähetyksen kummiohjelmaan vuonna 2012 ja sen kautta olemme koko perhe saaneet paljon tukea. Joka kuukausi saamme pienen avustuksen, jonka käytämme elämiseen. Lisäksi minun omalle tililleni laitetaan kuukausittain säästöön hieman rahaa. Tämän säästötilikirjan saan käyttööni sitten joskus tulevaisuudessa kun poistun kummiohjelmasta.

Betelihem haluaa isona lääkäriksi.

 

Suosikkiaineitani koulussa ovat matematiikka ja englanti. Haluan opiskella lääkäriksi, jotta voin aikuisena auttaa sairaita ihmisiä Sokorun kaupungissa.

Harrastuksista tärkein minulle on jalkapallon pelaaminen yhdessä kavereiden kanssa läheisellä koulun jalkapallokentällä. Kotona ei ole televisiota, mutta naapurin luona voin katsoa suosikkiohjelmiani jalkapalloa ja draamaelokuvia.

Kuten suurimmalla osalla tytöistä meidän maassamme, myös minulla on omat kodinhoitoon liittyvät velvollisuudet. Minun tulee siivota, paahtaa ja keittää kahvia, tehdä paikallista wattia, pestä vaatteita sekä hakea vettä läheisestä vesipisteestä. Vettä haetaan kolme kertaa päivässä kodin tarpeisiin. Noudamme yhdessä pikkusiskon kanssa vielä juomavettä toisesta vesipisteestä kolmen päivän välein.

Kaksi kertaa viikossa saamme muiden kummilasten kanssa opetusta eri kouluaineista paikallisen Mekane Yesus -kirkon tiloissa. Lisäksi lauantaisin käyn kummiohjelman pitämässä pyhäkoulussa.

Mekane Yesus -kirkon tekemä kummilapsityö suomalaisten kummien tukemana on antanut meidän perheen arkeen toivoa. Nyt uskallamme katsoa tulevaisuuteen valoisasti ja minulla on paremmat mahdollisuudet tulla jonakin päivänä lääkäriksi.

Betelihemin haastattelu ja kuvat: Mika Lehtinen
Kirjoittaja toimii neuvonantajana Kansanlähetyksen kummilapsityössä Etiopian Mekane Yesus -kirkon Jimman synodin toimialueella.

Share This