Askale sai avun sydänvikaansa

15.9.2015

Kun tapasin Askalen ensimmäistä kertaa, pidin hänestä heti. Hän on iloinen ja energinen nainen, jonka usko näkyy ulospäin. On vaikea uskoa, että 16 vuotta sitten ainut ajatus, joka pyöri hänen päässään, oli kuolema.

Askale syntyi 43 vuotta sitten Etiopian maaseudun pienessä kylässä. Hän oli seitsemäs kymmenen lapsen perheessä, ja hän oli vain 10- vuotias, kun hänen äitinsä kuoli. Hänen isänsä meni pian uusiin naimisiin, mutta Askalen ja äitipuolen suhde ei tullut koskaan hyväksi. Sen takia Askale lähti 12-vuotiaana asumaan pääkaupunkiin uskovan siskonsa luokse.

Ortodoksisessa perheessä kasvanut Askale alkoi Addis Abebassa käydä evankelisessa kirkossa. 19-vuotiaana hän antoi pitkän hengellisen taistelun jälkeen  elämänsä Jeesukselle.

Tämän jälkeen Askale muutti toiseen kaupunkiin suomalaisen lähetystyötekijäperheen kanssa ja työskenteli perheen lastenhoitajana kolme vuotta. Sitten hän palasi Addis Abebaan.

 

 

Vuoden kuluttua Askale meni naimisiin. Pian hän alkoi odottaa lasta. Elämä näytti lupaavalta, kun Jerusalem-tyttö syntyi! Mutta pian, 45 päivää synnytyksen jälkeen, kaikki muuttui painajaiseksi. Askallella oli sydänvika, josta hän ei ollut siihen asti tiennyt mitään. Lääkärin antama lääke aiheutti todella pahan sivuvaikutuksen, joka vei häneltä kaikki voimat.

Synkkiä vuosia

Neljän vuoden ajan Askale makasi omassa sängyssään ja oli kaikissa arkitoimissaan riippuvainen sukulaisista ja naapureista. Omaa vauvansakaan hän ei pystynyt hoitamaan, joten Jerusalem vietiin asumaan tätinsä luokse.  Monta kertaa Askale mietti itsemurhaa, mutta kun hänellä ei ollut voimaa nousta ylös, niin miten hän olisi jaksanut tappaa itsensä?

Samanaikaisesti kaiken tuskan keskellä hän koki suuren uskonkriisin. Hän ajatteli, että Jumalaa ei ole olemassakaan. Muuten Jumala ei olisi jättänyt häntä niin suureen ahdinkoon.

Ainut valo niiden vuosien aikana olivat muiden ihmisten rukousten lisäksi Armasun vierailut. Armasu oli evankelista, joka tuli joka päivä lohduttamaan ja rukoilemaan Askalen puolesta. Vaikka Askalen oma usko oli kriisissä, niin Armasu ei epäillyt Jumalan armoa ja suunnitelmaa Askalen elämässä.

Uuteen elämään ja iloon

Hiljalleen Askalen asiat alkoivat muuttua. Eräs suomalainen lääkäri antoi hänelle lääkkeen, joka auttoi, ja pikku hiljaa Askalen voimat palasivat. Hän pääsi pois sängystä ja alkoi elää taas normaalia elämää. Hän myös alkoi uudestaan käydä kirkossa. Vuotta myöhemmin Askale sai toisen tyttären, Abigailin.

IMG_9708
Askale on suomalaisen lähettiperheen lastenhoitaja

 

Nyt Askalella on edelleen sydänvika, mutta hän voi elää tavallista elämää lääkkeiden avulla. Hän iloitsee Jumalan antamista lahjoista, erityisesti omista tyttäristään. Jerusalem pääsi tänä vuonna ylioppilaaksi ja aloittaa kohta opiskelut yliopistossa. Abigail on iloinen 14-vuotias tyttö, joka pärjää myös hyvin koulussa.

Kun Askale katsoo taaksepäin, hän ihmettelee kovasti Jumalan työtä hänen elämässään. Hänelle ovat tulleet todeksi Psalmin sanat: ”Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani.”

Teksti ja kuvat: Tania Lehtinen

Lahjoita nyt syyskeräykseen työlle Etiopiassa:

 
Share This