Ashetun odotus palkittiin

15.10.2015

Länsi-Etiopiassa työskennellessämme paikallisen yläaste-lukion rehtori pyysi meitä aina silloin tällöin pitämään Mekane Yesus -kirkon oppien mukaista rakkaus-, seksi-, seurustelu- ja avioliitto-opetusta oppilaille. Siitä muodostui työmuoto, jolle oli kysyntää.

Lähetystyössä on merkityksellistä keskittää voimavaroja työhön, joka vastaa paikallisten ihmisten hengellisiin ja fyysisiin tarpeisiin. Nuorilla on paljon seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä ja haasteita, joihin he toivovat ohjausta ja vastauksia seurakunnista ja kouluista. Opetuksemme antoi nuorille ymmärrystä seksuaalisuudesta, joka Raamatussa on positiivinen ja tärkeä asia. Se auttoi heitä myös toteuttamaan opittuja periaatteita omassa elämässään.

Nuorilta tulvi kysymyksiä

Nuoret olivat aiheesta todella innostuneita. He keskustelivat ja kyselivät. Kurssin päätteeksi aina kehotimme nuoria päättämään, haluavatko he seurata Hollywoodin filmien näyttämää vapaata seksiä vai Raamatun opettamaa pidättyvyyttä ennen avioliittoa ja uskollisuutta avioliitossa. Kehotimme heitä myös kirjaamaan muistiin päätöksensä päivämäärän, jos he päättävät seurata Jumalan antamaa seksimallia.

Nuorten kysymystulvan takia käännätimme Bruce ja Carol Brittenin kirjan Questions young people ask, ’Kysymyksiä, joita nuoret pohtivat’. Siinä on nuorten esittämiä kysymyksiä rakkaudesta, seksistä ja seurustelusta sekä niihin Raamatun pohjalta annetut vastaukset. Kirjasta tuli menestys. Nuoret ostivat sitä parissa vuodessa lähes viisituhatta kappaletta.

Tapio Räisänen opettaa nuoria
Tapio Räisänen opettaa nuoria

 

Ashetu arvosti oppimaansa

Kerran Airan kaupungissa ollessamme saimme kirjeen. Sen oli kirjoittanut Ashetu Hunduma, airalainen poika, joka oli silloin opiskelemassa Awasan yliopistossa Etelä-Etiopiassa. Hän kiitti meitä seurusteluopetuksesta, jota olimme käyneet pitämässä hänen koulussaan. Hän oli sen opetuksen jälkeen päättänyt odottaa avioliittoon asti ja kirjoittanut päätöksensä päivämäärän, 9.1.2007, Raamattunsa kansilehdelle. Hän kirjoitti:

”Kiitos teille siitä seurusteluopetuksesta, jota kävitte pitämässä koulussamme. Toimin ohjeittenne mukaan, ja nyt joka kerta kun avaan Raamattuni, näen ensimmäiseksi sen päivämäärän, jolloin lupasin Jumalalle pidättäytyä seksistä avioliittoon asti. Samalla kiitän häntä, että hän on antanut minulle voimaa pitää sen lupauksen,  ja rukoilen häneltä voimaa siihen jatkossakin. Tämän opetuksen ansiosta minulla on eräänä päivänä mahdollisuus onnelliseen avioliittoon ja voin tarjota lapsilleni onnellisen, terveen perheen kasvuympäristöksi, kun en ole sotkenut elämääni kaikenlaisissa seksiseikkailuissa enkä hankkinut itselleni seksin kautta leviäviä sairauksia.”

 

Ashetu kiitti myös ostamastaan ’Kysymyksiä, joita nuoret pohtivat’ -kirjasta,

”Se on täynnä juuri niitä kysymyksiä, joita minäkin haluaisin kysyä. Nyt voin lukea vastaukset kysymyksiini siitä. Se on auttanut minua paljon pysymään odottamispäätöksessäni. Toiset opiskelijat kyselevät, mistä olen saanut tuon kirjan ja miten he voisivat saada samanlaisen”, hän kirjoitti.

”Toivon, että muutkin saavat tästä apua”

Kului muutama vuosi. Ashetu valmistui sairaanhoitajaksi ja aloitti työt. Omat luentomme oli koottu toiseksi kirjaksi Strengthening Youth (Nuorten vahvistaminen). Kun viimeistelimme sen oromonkieleistä versiota, Ashetu otti muutaman vapaapäivän töistään ja tuli oikolukemaan käännöstä, jotta saimme sen painoon. Perusteluiksi hän sanoi: ”Tämä opetus on siunannut elämääni todella paljon. Siksi toivon, että mahdollisimman moni saisi mahdollisimman nopeasti tästä apua oman elämänsä kysymyksiin.”

Syyskuussa 2014, kun olimme lähdössä Etiopiasta Suomeen eläkkeelle, Ashetu tuli onnellisena näyttämään nuorikkoaan. He olivat viikon ikäinen aviopari. ”Kyllä kannatti odottaa. Nyt on jatkossa helpompi olla uskollinen omalle aviopuolisolle, kun jo ennen avioliittoa on uskollisesti odottanut häntä.”

Syyskesällä 2015 saimme Ashetulta ja Jalalelta onnea pursuavan sähköpostiviestin: ”Jumala on siunannut meitä antamalla meille terveen poikavauvan.” Ashetun unelma on täyttynyt. Tämä lapsi sai syntyä Jumalan lahjana terveeseen, onnelliseen perheeseen.

Teksti ja kuvat: Helena ja Tapio Räisänen

 

 

Share This